Lumoral vie suun terveyden täysin uudelle tasolle

Hyvä suuhygienia on keskeinen osa kokonaisvaltaista terveyden ylläpitoa. Tutkimukset osoittavat, että huolellinen suuhygienia on tärkeää myös perussairauksien hoidon onnistumisen kannalta.

Suunterveys vaikuttaa yli 200 krooniseen sairauteen, mukaan lukien sydän-, reuma- ja keuhkosairauksiin –  jopa Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

– Suunterveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää, jos henkilöllä on perussairauksia. Suun tulehdusten ennaltaehkäisy on välttämätöntä myös ennen leikkauksia, toteaa Helsingin Uuden lastensairaalan sydän- ja elinsiirtokirurgi Tommi Pätilä.

– Esimerkiksi tekonivel- tai sydänläppäleikkausta varten tarvitaan hammaslääkärin todistus siitä, että potilaalla on terve suu. Suun alueella ei saa olla oireetontakaan tulehdusta, josta bakteerit voisivat päästä leikattuun kohtaan komplikaatioita aiheuttamaan, Pätilä korostaa.

Pätilä on yksi suomalaisinnovaatio Lumoral-laitteen kehittäjistä. Lumoral tarjoaa ratkaisun suusairauksien ennaltaehkäisyyn ja niiden parantamiseen erityisesti niissä tilanteissa, joissa perinteiset suuhygieniamenetelmät eivät riitä.

– Esimerkiksi ikääntyvät ihmiset soveltuvat erityisen hyvin tuotteen käyttäjäprofiiliin, koska tässä ikäryhmässä suun itsehoidon merkitys korostuu.

– Toisaalta myös raskaana olevat, lapset ja esimerkiksi huippu-urheilijat ovat alttiita suusairauksille. Suunterveydestä huolehtiminen onkin tärkeää kaikissa elämänvaiheissa.

Mekaaninen harjaus ei aina riitä

Tarkka suun omahoito on keskeistä iensairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Esimerkiksi iän myötä suuhygieniasta huolehtiminen voi kuitenkin hankaloitua, kun näkökyky, muisti tai käden motoriikka alkavat heikentyä.

Lumoral-menetelmä on täsmäase suun mikroskooppista plakkia vastaan, joka tehostaa mekaanisen hampaiden harjauksen ja hammasvälien puhdistuksen vaikutusta. Lumoral-hoito tappaa sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja että ientulehdusbakteereja.

Hammaslääkäreiden ja suuhygienistiliiton suosittelema Lumoral soveltuu suun terveyden ylläpitoon sekä suun sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn kotona. Lumoral-laite on saatavilla 16 maassa Euroopassa ja Aasiassa, ja uusia markkinoita avautuu jatkuvasti, sillä tarve suuhygienian parantamiseen on maailmanlaajuinen.

 

Lumoral on tehokas apu parodontiittiin

Parodontiitti on vakava iensairaus, jossa hammasta kiinnittävät säikeet tuhoutuvat. Tällöin ikenen ja hampaan väliin alkaa muodostua ientasku, joka voi ulottua koko hampaan ympäri. Pikkuhiljaa tulehdus alkaa tuhota laajemmin hampaiden kiinnityskudoksia ja lopulta myös leukaluuta, jolloin hammas voi irrota.

Kerran ilmaannuttuaan parodontiitti on ”sitkeä” seuralainen, joka etenee, ellei sitä hoideta huolellisesti. Suun terveydenhuollon ammattilaisen antaman tuen ja hoidon lisäksi huolellinen suun omahoito on avainasemassa parodontiitin hoidossa ja torjunnassa.

Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yhä useampi harjaa Suomessa hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä, omahoidossa on edelleen puutteita.

Tämä myös näkyy. Esimerkiksi iensairaudet ovat jo 30–44-vuotiaiden ryhmässä huolestuttavan yleisiä sekä naisilla (43 %) että miehillä (57 %). Tarvitaan siis tehokaampia keinoja suunterveyden tueksi.

Lumoral hidastaa plakin muodostumista ja vähentää merkittävästi parodontiittia aiheuttavien bakteerien määrää hampaiden pinnoilta ja ienrajoista. Myös jo julkaistut tutkimukset puhuvat hoidon puolesta. Kun markkinoiden tehokkainkin sähköhammasharja  poistaa hampaiden haitallisesta bakteeristosta vain noin 65 %, Lumoral on suuhygieniamenetelmä, joka eliminoi yli 99 % biofilmin bakteereista.

 

Avuksi myös peri-implantiitin hoidossa

Lumoralia on testattu myös peri-implantiitin hoidossa.  Peri-implantiitti ilmenee pehmyt- ja kovakudosten tulehduksena implantin ympärillä. Se vaikuttaa sekä limakalvoon että implanttia tukevaan luuhun, mikä johtaa implanttia paikallaan pitävän luurakenteen asteittaiseen tuhoutumiseen.

Tutkijoiden mukaan säännöllisesti annosteltuna valoaktivoitava Lumoral-hoito voi ehkäistä ja parantaa hammasimplantteja ympäröivän kudoksen tulehdusta ja edistää samalla koko suun hyvinvointia.

Syksyllä 2023 päättyneeseen Lumoral-tutkimukseen osallistui potilaita, joilla oli diagnosoitu peri-implantiitti tai sen lievempi muoto. Lumoral oli potilailla käytössään osana hampaiden omahoidon rutiinia.

Plakin ja ientä koskevan verenvuodon määrä tulehtuneen implantin ympärillä väheni hoidon ansiosta merkittävästi lähtötilanteeseen verrattuna. Neljällä potilaalla seitsemästä tulehdusmerkkiaineen arvo implanttitaskussa laski normaalille tasolle, selvisi tutkimuksen tuloksista.

 

Runsaasti uutta Lumoral -tutkimusta

Lumoral-hoitoa tutkitaan tällä hetkellä käynnissä olevissa kliinisissä tutkimuksissa Suomen lisäksi Ruotsissa ja Liettuassa. Tutkimusta tehdään parodontiitin ja peri-implantiitin lisäksi muun muassa oikomishoidossa ja suun punajäkälässä.

– Olemme kuulleet niin Lumoralin käyttäjiltä kuin heitä hoitavilta suun terveydenhuollon ammattilaisilta erittäin positiivisista tuloksista monien eri suun sairauksien hoidossa. Kliinisten tutkimusten avulla voidaan saada vähitellen tarkempaa tietoa Lumoralin vaikutuksesta näissä sairauksissa, kertoo Koite Health Oy:n kliinisten tutkimusten vastaava Mikko Kylmänen.