Ruokailoa ja sydänterveyttä

Valtakunnallista Sydänviikkoa vietettiin 8.−15.5.2022 iloa ruoasta -teemalla. Nyt onkin hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, mitä on ruokailo ja miksi se on tärkeää. Edistääkö se sydänterveyttä?  

Mitä on ruoka ilman iloa?

Ei mitään − tai vain polttoainetta kropalle – mikä sekin on toki tärkeää. Ruoka on läsnä meidän jokaisen arjessa, monta kertaa päivittäin. Tämän vuoksi se on myös äärimmäisen tärkeä keino, jolla voi vaikuttaa suoraan omaan hyvinvointiin. Tämä kannattaa tehdä ilon kautta.

Ruokailo voi olla tuoksuja, makuja, muistoja ja yhteisiä ruokahetkiä. Se on ruoan valmistusta, uuden oppimista tai vaikkapa tikkupulla nuotiolla. Usein ruokamuistot ovat sidoksissa joihinkin ikimuistoisiin hetkiin kuten lapsen tai ystävän häihin tai nuotiolla syömiseen. Mutta mitä jos vaalisimme ruoan iloja useammin, pieninä hetkinä päivittäin – yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Ja muista, välillä saa herkutella, eikä siitä kannata tuntea syyllisyyttä.

Sydänterveellinen ruoka sopii kaikille

Moni sydänsairastunut joutuu pohtimaan syömiseen ja ruokaan liittyviä valintojaan saatuaan diagnoosin. Monelle on kerrottu, että he ovat riskiryhmässä saada sydänsairaus ja alkavat siksi pohtia ruokavalintojaan.  Useat ovat kiinnostuneita ruoasta ja ruoanlaitosta ja miettivät tarkastikin, mitä ja miten syövät. Onneksi sydänterveellinen ruoka sopii meille kaikille ja edistää myös sydänsairastuneiden kuntoutumista ja hyvinvointia.

Ruoka ja ravitsemus ovat Tampereen Sydänyhdistyksen toiminnassa tärkeässä roolissa ja puhummekin paljon esimerkiksi suolan käytöstä, rasvan laadusta ja kasviksista. Teemme näin, koska ruokavalinnoilla voi hallita kohonnutta verenpainetta ja veren kolesterolipitoisuutta. Nämä ovat sydän- ja verisuonitautien merkittäviä riskitekijöitä, tupakan lisäksi.